Geen verzuimdag opgenomen dit jaar? Dan krijg je geen bonus!

Is dit de nieuwe regel bij een vernieuwend bedrijf? Ik weet het niet, maar het is altijd nog beter dan een bonus krijgen als je geen enkele verzuimdag opgenomen hebt.

Je kan er soms gewoon niets aan doen dat je ziek bent. Natuurlijk is het fijn als iemand zich het hele jaar door ontzettend goed voelt, maar het is niet zo dat dit de meest hardwerkende persoon van het bedrijf is of dat hij/zij de meeste resultaten boekt. Waarom kijken we nog steeds naar het aantal uren dat iemand werkt? Doe je dit als bedrijf niet meer en kijk je meer naar de output en de impact? Laat dit dan ook horen, zodat medewerkers weten wat er van ze verwacht wordt.

Photo by rawpixel on Unsplash

Medewerkers vinden het vaak verschrikkelijk om zich ziek te melden. Wat als ze je niet geloven, wat als ze je nu zwak vinden, wat als ze je ontslaan omdat je al eerder ziek ben geweest, wat als al mijn kansen nu verdwijnen om die ene toffe functie te bemachtigen? Zo kan ik nog wel even doorgaan. Vraag eens aan iemand die een burn-out gehad heeft of diegene het moeilijk vond om zichzelf ziek te melden voordat de burn-out om de hoek kwam kijken. Precies! Het zijn juist die hardwerkende, loyale, betrouwbare en enthousiaste collega’s die zich niet ziek melden en uiteindelijk een burn-out krijgen. Ik kan je vertellen dat een burn-out meer kost dan vijf verzuimdagen per jaar.

Waarom nemen mensen een verzuimdag op als ze ziek zijn?

  • Ze kunnen zich niet goed concentreren en daardoor niet het dagelijkse werk doen.

  • Ze gaan fouten maken en die moeten daarna weer opgelost worden en dat kost nog meer tijd, stress en frustratie.

  • Ze liggen zo zwak, ziek en misselijk in bed dat ze letterlijk niets anders kunnen.

  • Ze willen anderen niet besmetten, want dan is het bedrijf nog meer geld kwijt aan andere zieke medewerkers of hebben ze straks zelf meer werk van die collega die niet kan werken vanwege ziekte.


Hoe zit het dan eigenlijk met mensen die mentaal ziek zijn? Ik heb het dan niet over langdurig ziek zijn, maar mensen met een psychische stoornis of psychische klachten die echt een hele slechte dag, week of maand kunnen hebben. Is dit nog taboe of mogen zij ook een dag thuisblijven?

Waarom nemen mensen een verzuimdag op als ze mentaal ziek zijn?

  • Ze kunnen zich niet goed concentreren en daardoor niet het dagelijkse werk doen.

  • Ze gaan fouten maken en die moeten daarna weer opgelost worden en dat kost nog meer tijd, stress en frustratie.

  • Ze liggen zo zwak, ziek en misselijk in bed dat ze letterlijk niets anders kunnen.

  • Ze willen anderen niet besmetten met hun negatieve energie, want dan is het bedrijf nog meer geld kwijt aan andere negatieve en gestresste medewerkers. Stress en negativiteit kan namelijk overgenomen worden door sommige medewerkers.

Hé, dat is dus hetzelfde als iemand met de griep!? Klopt als een bus!

Het is belangrijk om als collega, manager en organisatie anderen te motiveren om een extra dag thuis te blijven als ze ziek zijn. Ze kunnen beter helemaal beter zijn en met een frisse blik aan de slag dan dat ze weken blijven doormodderen en veel fouten gaan maken. Als je het hiermee eens bent laat het als organisatie dan ook weten aan je werknemers, dat scheelt een hoop stress, angst, frustratie en geld.