De Burn-out wereld is... vrijwillig naar de gevangenis gaan om tot rust te komen.

De Burn-out wereld is… altijd maar meer willen.
De Burn-out wereld is… nog even dit afmaken.
De Burn-out wereld is… continu bereikbaar moeten zijn.
De Burn-out wereld is… vrijwillig naar de gevangenis gaan om tot rust te komen.

Vanochtend las ik een artikel en ik MOEST er over schrijven. Ondanks mijn geplande blog voor volgende week maak ik hier een uitzondering voor, want dit moet je weten.

Wij in Nederland staan op nummer 35 van de landen die het meeste aantal uren hebben gewerkt in 2017. Dat viel mij best mee. Wij ervaren wel stress op het werk en daarbuiten, maar het kan dus nog erger. Stel je voor hoe dit voor de landen in de top 3 moet zijn, zij werken nog meer.

Op dit moment is het in Zuid Korea zelfs zo erg dat, ja ik geloofde het eerst ook niet, er mensen $90 betalen om 24 uur lang vrijwillig in een gevangenis door te brengen. Dit doen zij om tot rust te komen. Zij betalen om tot rust te komen. Lees je het goed? In Zuid Korea betalen mensen geld om zichzelf vrijwillig in een cel van 5 m2 te laten plaatsen voor 24 uur met primitieve faciliteiten, geen telefoon, geen klok, geen spiegel en ze mogen niet spreken. Ze krijgen een blauw uniform, thee, een pen, een schrijfblok, een yogamat en ze slapen op de grond. Doen ze dat echt? Ja. En wat vind jij daarvan?

locked up with stress

Ik vind het bijzonder inspirerend en ik ga alvast een gevangenis in Nederland beginnen. Kom je ook gezellig langs? Nee, dit is wel echt het toppunt van te ver gaan lijkt mij zo. Als mensen nu nog niet beseffen dat teveel stress niet goed voor je is dan weet ik het ook niet meer. Ik ben wel blij dat mensen in Korea deze keuze maken, dit doet de rest van het land hopelijk ook beseffen dat er iets moet gebeuren. Sommigen hebben één woord nodig en anderen moeten echt ontzettend ver in de goot belanden voordat ze iets aan hun problemen gaan doen. Korea is naar mijn mening in een vrij diepe goot beland als het gaat om het aantal uren werken en de stress die hierbij komt kijken. Het ergste is eigenlijk nog de “gevangenen” na hun verblijf balen dat ze weer terug moeten naar de “echte” gevangenis. Ja, hiermee bedoelen ze dus de donkere boze wereld waarin ze leven.

Wat als wij dezelfde kant op gaan in Nederland? Of denk jij ooohh dat zal wel meevallen, we weten echt wel wanneer we moeten stoppen. Wanneer stop jij? En waarom moeten we stoppen? Waarom niet een chill leventje voor ons zelf opbouwen met uptime en downtime all the time. Na een uur of twee werken (liever een uur, maar dat blijkt lastig te zijn) sta gewoon eens op en loop een rondje, pak een kop koffie of doe een dansje. Doe dit elke dag en je merkt het verschil vanzelf.

Is het niet normaal op jouw werk om op te staan en rond te lopen en kijken collega’s je raar aan als je niet langer dan twee uur achter je bureau zit? Heb je het gevoel dat ze dan denken dat je lui bent en niet hard genoeg werkt? Is er iemand in het bedrijf die wel rondloopt? Er moet toch 1 iemand zijn op zijn minst? Probeer het anders eens voor een maandje en kijk wat er gebeurt en houd mij vooral op de hoogte.

Ik zeg: Uptime & Downtime all the time!


P.S. Wil je je alvast inschrijven voor 24 uur Downtime Prison in Nederland? Meld je aan via het formulier hieronder en ik houd je op de hoogte.

Naam *
Naam
Wil je de maandelijkse nieuwsbrief ontvangen van Your Next Chapter?