Waarom moeten we allemaal Manager worden?

Geld?!
Waardering?!

Heel goed, je hebt helemaal gelijk. Dit is voor de meeste onder ons een goede motivatie om Manager te worden. Daarnaast geeft het je direct kansen op een betere baan na deze baan. Hoe stom ben je als je niet “wacht” tot je Manager bent? Je moet bij het volgende bedrijf dan weer onderaan de ladder beginnen en het kost je zoveel tijd en geld.

Manager worden en Doorgroeimogelijkheden is waar velen over nadenken als het over carrière gaat. Wat zijn die Doorgroeimogelijkheden eigenlijk? Juist! Tegenwoordig is een doorgroeimogelijkheid Manager worden, maar zijn er ook andere mogelijkheden? Hebben we het nu over Doorgroeimogelijkheden of over Talent & Development?

Hier gaat het volgens mij mis. Ergens is er een verandering gekomen van Talent & Development naar Manager worden. Het gaat niet meer over het inzetten van je talenten en daarmee het team en het bedrijf verder ontwikkelen. Hoe hebben we dit over het hoofd kunnen zien?

brooke-lark-194253-unsplash.jpg

Stel je voor dat iemand ontzettend goed is in programmeren, maar vervolgens meer wilt verdienen omdat iemand het bedrijf veel geeft met de gewonnen kennis en skills op het gebied van programmeren. De persoon zoekt naar waardering en erkenning, waarschijnlijk ook in de vorm van geld. Zodra je een Management functie aanbiedt verdwijnen de skills en de kennis naar de achtergrond en probeert deze persoon zoveel te leren om maar een zo goed mogelijke Manager te worden, maar om eerlijk te zijn is dit niet de meest capabele Manager. Daarbij komt deze persoon alleen tot bloei binnen zijn eigen talent en de uitdagingen die daarbij horen. Hoe zorgen we nu voor een verhoogde productiviteit en een blije medewerker?

Van een bedrijf vol Managers terug naar Talent & Ontwikkeling:

Erken talenten. Door iedereen Manager te “maken” luisteren we niet naar onze talenten en erger nog we erkennen veel talenten niet. Laat iemand doen waar hij/zij goed in is, toon waardering en geef ruimte om te ontwikkelen op dat vlak. Indien een niet-natuurlijke Manager alsnog Manager wordt is dit zonde van het talent en erger nog, het is een groot gemis voor het bedrijf, omdat de skills en kennis op de achtergrond verdwijnt.

Creëer ruimte tot ontwikkeling. De stap na erkenning is werkelijk ruimte creëren voor degene die dit wensen. Hoe doe je dit? Zorg dat werknemers 80% van hun dagelijkse werkzaamheden uitvoeren en geef ze 20% tijd om te doen wat ze graag zouden willen doen binnen het bedrijf. Is iemand bijvoorbeeld goed in het optimaliseren van processen? Geef diegene te tijd om andere teams te helpen. Zo heb je direct meer betrokken werknemers met een glimlach op hun gezicht.

Breder samenwerken. Skills en kennis moeten worden ingezet om betere resultaten te behalen als bedrijf. Zet eens talenten van HR, Marketing, Development en Finance bij elkaar om een project uit te voeren of om een probleem op te lossen. Het hoeft niet iets groots te zijn, maar vaak bij kleine projecten en problemen ontstaan er al ontzettend goede innovatieve ideeën om het bedrijf verder te ontwikkelen. Ambitieuze mensen willen niet stilstaan, ze willen problemen oplossen en waarde toevoegen.

Belonen op skills en impact. Beloon op basis van impact, kennis en skills en niet op de functietitel Manager. Zie een Management functie weer als een rol, net als een Backend Developer. Iemand met talent voor coderen kan net zoveel betekenen als iemand met een talent voor managen. Een bedrijf met alleen maar Managers behaalt minder resultaat dan een bedrijf met erkende talenten die de ruimte krijgen om hun kennis en skills in te zetten.


De kunst is dus eigenlijk om iedereen binnen zijn talenten verder te laten ontwikkelen. Of je nu een geboren Manager bent, een geboren Developer, een geboren Schrijver, een geboren Sales tijger het is allemaal goed. Leg de focus op resultaat vanuit impact, kennis en skills en niet op uren en zorg daarmee voor een efficiënte werkcultuur.

Het gaat niet meer om Management, maar het gaat om meer Geld en Waardering. Worden deze niet-natuurlijke-Managers nu echt blij van deze nieuwe rol? Volgens mij kost het ontzettend veel energie om iemand anders te zijn dan je werkelijk bent. Uiteindelijk kan dit resulteren in veel stress, overspannenheid en misschien zelfs die verschrikkelijke Burn-out.

Zitten we vast in de Manager focus? Kom eruit en kom tot bloei door te doen waar je goed in bent en waar je energie uit haalt!

Anouk Bleijenberg