Guess What?! It’s real! The Christmas Burn-out.

Hohohooooo Merry Christmas!

OK, grapje!

Een beetje humor mag wel in deze maand, want alles is al zo zwaar. Sterker nog, we worden over een paar dagen letterlijk wat zwaarder van al dat eten met Kerst. YES! Nu al zin in. Mensen blijven maar zeggen dat je niet zoveel hoeft te eten en dat je gewoon gezond kunt eten. Maar, let’s be honest, doe jij dat? Ik neem lekker een aantal grote wijde broeken mee naar mijn familie en we zien erna wel weer hoe we ons weer in de skinny jeans wurmen.

rawpixel-445771-unsplash.jpg

Natuurlijk zit er een kern van waarheid in de titel van deze blog en ervaren sommigen Kerst als een zeer stressvol feest.

Feest

Feest!

O,ja dat is dus waar het om gaat. Feest vieren met familie en vrienden. Waarom ervaren we dan toch stress met de Kerst? En hoe zorg je ervoor dat je jouw Kerststress niet omtovert tot een Christmas Burn-out?

Het moet groots
Samen een kopje thee drinken met een koekje. Nee dat is te normaal, het moet groter. Je wilt niet iets kleins en pietluttigs doen. Nee, het moet zo origineel en zoveel mogelijk want dat is tof. Denk heel even na, je hebt Kerst, twee gratis vrije dagen (voor de meesten). Waarom zou je die dagen juist heel veel willen doen? Hoe fijn zou het zijn als je iets kleins kan en mag doen en dan misschien zelf een beetje rust ervaart? Maak het voor jezelf zo makkelijk mogelijk en ga niet teveel uitsloven. Samen zijn is, hoe cliché het ook klinkt, het belangrijkst.

Verwachtingen zijn hoog
Kerst is het verplicht leuk hebben zouden sommigen zeggen. Wat als het nu helemaal niet leuk is? Dan is dat zo en dan is dat ook prima. Kerst is een feest en een feest is leuk dus het moet leuk zijn? Welnee, het is zoals het is. Is het saai? Prima. Is er iemand die dankzij jouw komst wat minder eenzaam is? Gun diegene dat gevoel en dan doe je iets goeds voor een ander. Probeer juist van die paar leuke momenten te genieten en de rest is zoals het is.

Perfecte cadeaus
Gaat het erom wie het beste of duurste cadeau krijgt of geeft? Succes daarmee. Ontvang jij een vreselijk slecht cadeau? Let it go! (dat rijmt) Geniet van de mensen om je heen en zie het als een mooi gebaar dat iemand moeite heeft gedaan om voor jou iets mee te nemen. Als het echt een vreselijk cadeau is geef het dan aan een goed doel de week erna, zo maak jij iemand wel blij met dit cadeau.

Familie ruzies
Wie kent ze niet? Bang voor ruzies, mensen die teveel drinken, kapot servies of een negatieve sfeer? Het kan allemaal gebeuren. Keep calm and smile! Hangt er een ongezellige sfeer? Probeer dan vragen te stellen als “wat vond je daar wel leuk aan?”, “Wat is het leukste dat je dit jaar gedaan hebt?”, “Hoe zou de wereld er uitzien als iedereen gelukkig zou zijn?”.   

Opgesloten bij familie
Ben je niet gewend om zo lang onder de mensen te zijn? Dat kan best vermoeiend zijn namelijk. Ga gewoon even naar buiten, loop een rondje, ga een baby of hond knuffelen of loop naar een andere kamer en kom daar tot rust. Lekker boeiend wat de rest ervan vindt. Als jij dit nodig hebt dan doe je dat lekker, want het is geen spelletje wie het het langste kan uithouden bij familie. Het mag best een beetje leuk en chill zijn.

Alles zelf doen
Het is weer zover. Niemand heeft dit jaar aangeboden om Kerst te organiseren dus doe jij het maar weer. Vraag om hulp. Doe het nou gewoon eens. Verdeel de taken onder jouw familie en vrienden. Als je dat nooit eerder hebt gedaan dan gaan mensen misschien raar opkijken, maar laat ze er maar aan wennen. Samen zijn samen doen.

Nog een leuke tip voor als je in de supermarkt loopt rond Kerst tijd en het is superdruk. Wees dan de allerallersloomste van de hele supermarkt. Wedden dat jij je niet meer stoort aan mensen als je alles in slow motion doet, maar dat ze zich lekker aan jou storen. Enjoy!

Fijne Kerst lieve lezers!