Waar doen we het nu echt voor? Wat wil jij nu echt?

Waar doen we wat nu echt voor?
Waarom doe jij die boodschappen?
Waarom ga jij naar dat feestje?
Waarom werk jij waar je werkt?
Waarom ga jij op vakantie?
Waarom heb jij een telefoon?
Waarom ga jij sporten?
Waarom eet jij wat je eet?

Dit soort vragen stel ik mezelf weleens en dan is meestal het antwoord “omdat ik het nodig heb”. Waarom heb ik het nodig? Omdat ik het graag wil. Waarom wil je dat graag? Om me gelukkig te voelen. Waarom wil jij je gelukkig voelen? Nou, dat lijkt me leuk. Ouders die een kind hebben in de “waarom” fase worden continu uitgedaagd door dit soort vragen. Heb je geen kind in deze fase op het moment, denk je er dan nog wel eens over na en is het echt nodig om hierover na te denken?

charles-deluvio-451759-unsplash.jpg

Af en toe nagaan wat de waarom is helpt je begrijpen wat de reden is van de dingen die je doet. Dit geeft inzicht. Het geeft inzicht in jouw leven en je evalueert als het ware of het allemaal nog goed voelt. Ga nu niet meteen denken dat je absoluut geen zin meer hebt in wat je nu doet, want waarschijnlijk is er een bepaalde reden dat je dit gekozen hebt. Probeer daar weer even aan terug te denken, het moment dat je die keuze maakte. Wat was er belangrijk voor je? Is dit nu nog steeds belangrijk en geeft het je een goed gevoel? Top! Is het minder belangrijk en is iets anders belangrijker geworden, kijk dan hoe je dat kunt bereiken. Het hoeft niet gelijk een grote omslag te zijn, het kan ook een kleine wijziging zijn, een extra activiteit of juist iets niet meer doen.

Waar doen we het nu echt voor? Ik denk dat het vrij simpel is en iets te maken heeft met een goed gevoel. Nu moet je alleen nog even nagaan waar jij je goed bij voelt en je hebt het antwoord op de vraag. Hoe kom je erachter wat jij wilt en waar jij je goed bij voelt?

Hier een aantal vragen om erachter te komen wat jij wilt en en waar jij je goed bij voelt.

  • Waar werd je als kind heel blij van? Ik was altijd aan het knutselen en nu nog steeds word ik blij van creatieve activiteiten.

  • Waar word je nu heel blij van? Muziek, goede gesprekken, theater, hardlopen, yoga en schrijven. Okeee en chocola. en kaas, want mijn vriend vraagt altijd of we muizen hebben omdat er stukjes missen…

  • Waar ben je trots op? Ik ben bijvoorbeeld trots op een dagje theater dat ik vrijwillig heb georganiseerd en laatst zei iemand nog tegen mij: “jij bent echt een ster in Project Management” dus dat is tof.

  • Waar ben jij allergisch voor? een bepaalde situatie, omgeving, gedrag of activiteit. Mensen die liegen. Hoe hard en bot ze ook zijn, ik heb liever dat mensen eerlijk zijn.

  • Wanneer voel jij je ongemakkelijk? Ik voel mij ongemakkelijk wanneer ik moet presteren binnen een groep mensen met hetzelfde individuele doel waarbij je iets moet zeggen, maar niet teveel. Zo heb ik ooit tijdens een sollicitatieronde in een groep van 20 man een paniekaanval gehad. De opzet was zo niet natuurlijk en geeft zo’n vertekend beeld en ik haat dat. Duidelijk. Ik ben er ook gewoon niet goed in.

  • Wat doe jij het liefste in het weekend? Ik wil lekker buiten zijn en bewegen.

  • Wat is jouw superpower? Mijn superpower is mensen op hun gemak stellen, ze aanvoelen en ze helpen de juiste richting te vinden.

  • Heb jij iets waar je goed in bent, maar nog niet veel mee doet? Ja! dit noem ik mijn andere superpower, maar het is niet bepaald nuttig ofzo. Ik heb een creatieve mind. Noem een woord en ik heb een heel verhaal om dat woord heen bedacht binnen een minuut. Nog een creatief concept nodig?

  • Van de dingen die je nu al doet welke drie dingen zou je willen behouden? Creativiteit, blijven leren en verbinding met mensen. Hint: het heeft bij mij weken geduurd om hier een antwoord op te vinden.

  • En als laatste, maak de volgende zin af. Eigenlijk zou ik willen dat...

Zo. Nu ben je al een heel eind. Door de punten eruit te pakken die je kunt, die je leuk vind en de punten weg te laten waar je ongemakkelijk van wordt kun je al beter keuzes maken. Succes!

Kom je er zelf niet helemaal uit? Schrijf je dan in voor het coaching pakket: Weet wat je wilt.