Als je geen fouten maakt doe je niet genoeg.

Hoe voel jij je als je een fout maakt?

Ik vind het verschrikkelijk om fouten te maken en voel me dan ontzettend beroerd. Vaak denk ik zelfs dat na die ene fout iedereen mij een zwak mens vindt en mij niet meer aardig vindt. Echter heb ik mezelf kunnen aanleren om hier niet dagen of weken mee rond te lopen. Ik geef mezelf de tijd om een aantal minuten of als het iets groots is een aantal uur te balen en dan weer de draad op te pakken. Daarnaast probeer ik er een les in te zien, hoe cliché dit ook klinkt, het werkt wel. En, o ja ik maak fouten genoeg! Ik weet daardoor ook dat ik genoeg doe en genoeg probeer, maar soms werkt alles je gewoon even tegen. Neem dan een stap achteruit, hoe moeilijk dit ook is en zorg dat de juiste flow weer terug komt in je leven. Het mooie is dat dit vaak bijna vanzelf gaat zodra je dingen verandert of alles even stillegt.

Hoe werkt het nu als je geen fouten maakt? Leef je dan wel echt? En wat is nu echt leven?
Heb jij in de afgelopen vijf jaar, maar twee of minder fouten gemaakt? Dan kan dit twee dingen betekenen. Je kunt heel goed met fouten maken omgaan, zodat het bijna nooit meer als een “fout” voelt. Of je leeft zo veilig en binnen de lijntjes dat er geen mogelijkheid is dat er iets fout gaat. Indien het laatste het geval is, hoe ziet jouw leven eruit? Voel je je blij en op je plek? Ik ben erg benieuwd!

Fail Forward

Hierbij wil ik graag een klein stappenplan meegeven voor de mensen die zichzelf blijven ontwikkelen en ontzettend veel doen en daardoor misschien ook wel veel fouten maken, maar nog niet weten hoe ze hiermee om moeten gaan.

Je maakt een fout en voelt je ontzettend kut! Wat nu?

Welkom fout. Dit ga je op dat moment niet geloven, maar zeg het toch maar tegen jezelf: “een fout maken is niet erg”.

Meten is weten. Hoe erg is deze fout eigenlijk? Veel mensen denken vaak dat iets goed of fout is, maar ik ga je helpen. Kies maar uit de volgende mogelijkheden: uitmuntend goed, ontzettend goed, onwijs goed, niet-te-doen goed, vreselijk goed, Goed, Best goed, Redelijk goed, het is oké, niet helemaal oké, niet oké, vergissing, miscommunicatie, vergeten, foutje bedankt, vervelende fout, onbegrijpelijke fout, jullie fout, jouw fout, fout, stomme fout, grootste fout van je leven, grootste fout van de wereld.

Gevoel. Wat is jouw gevoel bij deze fout? Laat het maar stromen. Een gevoel is een gevoel en als je dit gaat onderdrukken ben je straks nog verder van huis. Voelt het alsof je werkelijk alles verpest hebt? Laat het maar binnenkomen, daar dealen we later wel mee. Soms helpt het opschrijven of hardop benoemen al om iets beter te voelen. Nee het is niet leuk, I know. Doe het toch maar wel.

Het is de waarheid. Inmiddels heb je hierboven uitgekozen hoe goed of fout iets is en daarbij aangegeven wat je gevoel hierbij is. In hoeverre is jouw gevoel de waarheid? Ook hier is het niet zo dat alleen “wel” en “niet” de juiste antwoorden zijn. Is het wel de volledige waarheid, een beetje, niet of helemaal niet de waarheid?

En nu? Is de fout nog op te lossen, ga daarmee aan de slag en vraag hulp waar nodig. Is de fout niet meer op te lossen (dit is meestal het geval) dan kun je bespreken hoe je dit had kunnen voorkomen en gebruik het als een les voor de volgende keer. That’s it! Verder geen gezeik of gedoe, maar stop hierna ook gewoon met aandacht geven aan deze fout.

Zo, nu weet je hoe het stappenplan “omgaan met een fout” in elkaar steekt. Ben je nog steeds bang om fouten te maken? Stel jezelf dan eens de vraag: Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Ik heb het risico genomen door hier te vertellen dat ik mezelf een zwak mens voel en dat ik bang ben dat niemand mij aardig vindt als ik een fout maak, maar dat is het waard. Ik ben altijd al liever open en eerlijk geweest dan dat ik veilig binnen de lijntjes blijf leven. Uiteraard brengt dit risico’s met zich mee, maar daardoor heb ik ook veel geleerd over anderen om mij heen en over mezelf.

Nog steeds bang om een fout te maken of risico’s te nemen? Neem dan contact met mij op via anouk@yournextchapter.nl


p.s. een overzicht van een aantal fouten die ik gemaakt heb waar ik nu om kan lachen:

  • ontzettend vaak dezelfde fout maken (ik ben een beetje hardleers)

  • niet eerlijk zeggen wat ik wil, waardoor ik eruit zie als een boos kind (eigen schuld dikke bult)

  • niet op tijd grenzen aangeven (vooral op werk, privé ben ik daar wel erg goed in)

  • een ontzettende bitch zijn vanwege de stress die ik ervaar, vanwege de fout hierboven (de mensen die dit nooit meegemaakt hebben met mij geloven vaak niet dat ik dit kan, maar ik kan het echt! Geef me een bak stress en I’ll show you)

  • een email sturen naar de verkeerde persoon met “feedback” over die persoon (please doe dit nooit per mail, maar praat of bel)

  • iemand man noemen terwijl het een vrouw is (in de tijd voor gender neutral een ding was, moet je nagaan hoe dit nu is)

  • op de verkeerde locatie staan voor een feest, omdat ik nooit Facebook events check (ik verwacht dat mensen mij vertellen waar ik moet zijn, maar blijkbaar gaat dit tegenwoordig online)

  • achteruit rijden door een bocht tijdens mijn eigen verhuizing (moving in with the boyfriend) en mijn bumper er even af rijden. (vet knap toch?! wel geluk bij een ongeluk; de andere auto was zo oud en verrot dat ik die niet hoefde te vergoeden zeiden ze)


    en nog veeeeeel meer, maar die kan ik mij niet meer herinneren. Zie je?! Je vergeet de fouten die je gemaakt hebt toch wel weer dus het is niet erg.