Stel, je krijgt €100... Investeren in jezelf of in kleding?

Afgelopen week hoorde ik iemand zeggen "Het is heel normaal om €100,- te besteden aan nieuwe kleding of schoenen, maar aan jezelf? Nee, dat is echt nog een stap te ver voor de meeste mensen." Zo heb ik er zelf nog nooit naar gekeken, jij wel?

Investeer in jezelf

 

Zelf besteed ik niet heel veel geld aan kleding en schoenen en ben ik ook een totale dummie als het gaat om fashion. De plank misslaan met twee prachtige kledingstukken die uiteindelijk nergens bij passen? Yes, that's me!
Ik vind het veel leuker om met vrienden een hapje te eten of om bijvoorbeeld een nieuwe sport uit te proberen. Zo ga ik van het weekend voor het eerst (een poging doen tot) kitesurfen. Maar wat is het dan dat ik geen geld wil besteden aan structurele coaching sessies of een workshop of een ander evenement waarbij ik in mijn ontwikkeling investeer?

Verwachtingspatroon - dat is de eerste factor denk ik. Ik heb geen idee wat te verwachten bij een workshop of coaching sessie en ik heb geen zin in een sessie waarbij ik moet “praten” met een psycholoog. Die tijd hebben we wel gehad en is nu even niet nodig. Al zou een coach eens per maand wel fijn zijn, maar om daar €100,- aan te besteden? Of toch wel?

Kritisch - dat ben ik ook en als een workshop of coaching sessie mij tegenvalt dan wordt ik daar niet blij van. Wat is er gebeurd met “life is trying things” en met “als je het niet probeert dan weet je het niet”? Hoe vaak ben ik bij een teleurstellende workshop of coach geweest? Nooit eigenlijk. Dit terwijl ik er toch wel een behoorlijk aantal heb gezien. Altijd haal je er wel iets uit voor jezelf en is het niet degene die de workshop geeft dan zijn het wel de mensen die er ook bij zijn.

Ontastbaar - is natuurlijk ook iets om over na te denken. Als je een nieuwe broek koopt dan zie en voel je werkelijk waar je je geld aan besteed hebt. Als je een workshop hebt gevolgd dan kun je hier niet altijd naar teruggrijpen voor je gevoel, maar niets is minder waar. Het vergt iets meer energie en doorzettingsvermogen, maar als je iets geleerd hebt van een workshop of coaching sessie kun je dat je hele leven met je meenemen, terwijl een broek misschien hooguit 10 jaar mee gaat. Ben jij materialistisch ingesteld? Eerlijk?

Confronterend - is een nieuwe activiteit natuurlijk ook vaak en daar kunnen we niet altijd even goed mee omgaan. Je ontmoet nieuwe mensen, je vertelt over jezelf, je bent kwetsbaar, omdat nieuwe activiteiten best spannend zijn. Dit is een recept tot confrontatie met jezelf, maar is dit iets slechts? Welnee! Zelfinzicht en ontwikkeling kunnen je uiteindelijk grote stappen vooruit brengen.

Als ik bovenstaande teruglees dan snap ik niet waarom ik niet vaker investeer in mijn persoonlijke ontwikkeling. Al die keren dat ik dit gedaan heb kreeg ik er meer energie of een levensles voor terug. Ik ben er klaar voor om de stap te nemen en vaker een workshop te volgen. Doe jij ook mee? Het is het meer dan waard!