2019: het jaar van de complimenten en de waardering.

Kerst is voorbij, het nieuwe jaar is gevierd en LinkedIn, Facebook, email en interne communicatie platformen staan vol met lieve woorden van de CEO, de Manager of een ander belangrijk persoon uit jouw organisatie. Je wordt overladen met complimenten en waardering. We hebben het zo goed gedaan en we gaan het in 2019 allemaal weer zo goed doen!

Raak jij hierdoor gemotiveerd? Een klein beetje misschien? Het moet toch wel ergens een blij gevoel geven? Ik hoop het wel in ieder geval. Het is zo fijn om te horen dat je iets goed gedaan hebt of dat je gewaardeerd wordt. Waarom zeggen we dit soort dingen niet vaker? Ik vind dat het tijd wordt om complimenten en waardering structureel toe te passen!

adam-jang-260876-unsplash.jpg

Waarom doen we dit niet al structureel? Vinden we het awkward? denken we dat het niet nodig is? Zijn mensen zo slecht in complimenten ontvangen dat het alleen maar ongemakkelijke situaties met zich meebrengt? Geloven we de woorden niet? De laatste keer dat je waardering toonde werd er niets mee gedaan? Je krijgt zelf nooit een compliment en het gaat prima met je dus waarom zou jij wel complimenten geven?

Om deze redenen zouden we het hele jaar door complimenten aan elkaar moeten geven en waardering moeten tonen:

  • Het kost je zo weinig tijd

  • Het levert zoveel blijdschap op

  • Het levert vertrouwen op

  • Het levert respect op

  • Het levert een betere samenwerking op

  • Het levert gemotiveerde mensen op

Maar hoe doe je dat dan?

De regels van complimenten geven:
Regel 1: spreek het compliment hardop uit naar de persoon waar het om gaat.

Klaar!

Wanneer geef je dit compliment? Als jij het moment hebt waarop je diep van binnen denkt: Joh, wat is hij/zij goed bezig! Joh, wat ziet hij/zij er goed uit! Joh, ik ben blij met zijn/haar hulp!

Hoe toon je waardering? Heeft iemand iets goed gedaan, hard gewerkt, tegenslagen gehad maar toch volgehouden of waardeer je iemand om zijn of haar inzet?
Stap 1: Loop naar diegene toe
Stap 2: Open je mond
Stap 3: Zeg: “Ik ben erg blij met …(vul hier jouw waardering in)... , Dankjewel daarvoor!”
Stap 4: Wees trots op jezelf dat je dit durft te zeggen en doe het de volgende keer gewoon nog eens.


Ik zeg: 2019 wordt het jaar van de complimenten en waardering! Wie doet er mee?