Ben jij een adviseur of een coach?

Je kent het wel, je maakt je zorgen om een vriend of vriendin. Je drinkt samen wat en probeert te achterhalen of het nu wel of niet goed gaat met hem of haar. Als het niet goed gaat en diegene geeft dat zelf aan wat doe je dan? Als diegene zegt dat het wel goed gaat, maar jij weet zeker dat het niet zo is, wat doe je dan?

Juist! Lastig…

Laten we dit direct van twee kanten aanpakken. Jij, waar het niet goed mee gaat, wees eerlijk! Jij, die weet dat het niet goed met die persoon gaat, back off!

Oké als het zo simpel was dan hoefde ik hier niets meer te schrijven. Echter merk ik wel eens dat er een aantal simpele dingen zijn die we toch vergeten als het gaat om een ander helpen, hulp vragen en accepteren.

Voor degene die in de prut zit; weet dat advies vaak goed bedoeld is, ook al komt het soms over alsof je het niet goed doet. Luister ernaar, zeg dankjewel en bepaal op een later moment of je er iets mee wilt doen of niet. Als mensen je willen helpen geef ze dan een kans en zeg niet direct “nee”. Iemand voor je laten koken of boodschappen laten doen kan al enorm fijn zijn. Zou jij dit voor een ander over hebben? Precies! Die ander vindt het dus ook niet erg om het voor jou te doen.

Om te ontdekken of jij een adviseur of een coach bent vraag ik je de volgende vragen met “ja” of “nee” te beantwoorden:

 1. Als een vriend(in) een probleem heeft maak ik een actieplan (in mijn hoofd) om het probleem op te lossen.

 2. Als een vriend(in) om advies vraagt over een relatie geef ik mijn advies gebaseerd op mijn mening en op datgene wat ik gezien hebt van hun relatie.

 3. Als een vriend(in) ergens mee zit gaan mijn hersenen ratelen en kom ik uit op iemand die ongeveer hetzelfde heeft meegemaakt. Ik zorg ervoor dat ik de oplossing van diegene met haar of hem deel.

 4. Om de exacte situatie van mijn vriend(in) te begrijpen stel ik zoveel mogelijk vragen zodat ik hem of haar zo goed mogelijk kan helpen.

 5. Om mijn vriend(in) te helpen maak ik een afspraak bij een professionele hulpverlener voor hem of haar.

Beantwoord jij meer dan drie vragen met “ja”? Dan wordt het tijd om verder te lezen om te zien hoe je een meer coachende rol op je kunt nemen.

priscilla-du-preez-306214-unsplash.jpg

Vaak gaat het om beslissingen die alleen de persoon zelf kan nemen. Diegene heeft alle informatie bij elkaar om de juiste beslissing voor hem of haar te nemen. Adviseurs van buitenaf gebruiken hun eigen ervaringen en kennis en dat hoeft niet altijd overeen te komen met de situatie voor die specifieke persoon. Dit betekent dat een goede oplossing voor jou een slechte oplossing voor een ander kan zijn en andersom.

Hoe wordt je dan een meer coachende vriend of familielid?

 1. Luister naar de ander, maar ik bedoel dan ook écht luisteren en het liefst zonder oordeel.

 2. Stel vragen, maar stop ermee als je óf geen antwoord krijgt óf zodra de lichaamstaal aangeeft dat het genoeg is.

 3. Geef stilte de ruimte, heb geduld en wacht tot de ander begint te praten. Tussendoor stiltes laten vallen werkt uitstekend.

 4. Toon empathie door te zeggen dat je het vervelend/naar/klote/shit vindt voor diegene.

 5. Is iemand niet klaar om er (met jou) over te praten, laat het dan.

 6. Weet je dat die persoon wel met iemand anders erover praat? Wees blij voor diegene en probeer niet zelf die rol over te nemen.

 7. Vraag de ander “hoe kan ik je helpen?” Vergeet “hoe” niet want dan is het antwoord heel simpel “nee”.

 8. Vraag de ander “wat denk jij, hoe nu verder?” Zo geef je de ander de mogelijkheid om na te denken hoe om te gaan met de situatie.

 9. Zeg hardop: “wat er ook gebeurt ik ben er voor je”. Dit stelt de ander gerust en geeft vertrouwen.

Tot slot, als je met iemand praat wees dan echt aanwezig. Gooi die telefoon aan de kant, maak oogcontact, wees vriendelijk en heb een open lichaamstaal.

Heb je vragen hierover of lukt het niet? Laat het weten via anouk@yournextchapter.nl